Marge Arkitekter

© Copyright 2024 Marge Arkitekter. All rights reserved.
Site design by Research and Development.
Developed by Systems Studio.

Marge

Villa Arkö

Sommarnöje med inspiration från sekelskiftesarkitektur

Villa Arkö är en sommarvilla på en ö i Norrköpings skärgård som även ska kunna husera familjen under jul och svampplockarhelger. En sydvästlig brant sluttning med fantastisk utsikt är utgångspunkten för såväl placering som formgivning av villan. Huset består av en arketypisk grundvolym med brant sadeltak helt klädd i cederträ som med tiden kommer få en silvergrå färg som samspelar med klipporna rumt omkring. En uppglasad lägre volym med sedumtak samt terrasser adderas och bildar därmed en byggnad som trappar sig ner i slänten. Förskjutningar skapar uteplatser i olika väderstreck, på olika nivåer. Skjutbara solluckor sluter och skyddar huset för väder och vind.

Villan är organiserad för att maximera utsikten med ett socialt entréplan och en mer privat ovanvåning. Entréplanet består av två nivåer med bad, gästrum och kök placerad på den övre delen och två trappsteg ner det stora sällskapsrummet med vidsträckt utsikt. Utblickarna från ovanvåningen består endast av hav, klippor och det gröna sedumtaket. Här är två sovrum, bad och ett allrum placerat med öppet till nock. Badrummets lägre rumshöjd ger rum för ett loft med eget takfönster ovanpå det.

Materialen är noga utvalda för att ge ett hållbart, tåligt hus med minimalt underhåll. Fasader i obehandlat cederträ, terrasser i värmebehandlad ask, plåtdetaljer i zink. Interiört består huset av golv och inredning i ek, med väggar målade i en ljusgrå kulör.

Projekt: Villa Arkö Färdigställt: 2012 Yta: 200 m2 Typ: Nybyggnation av villa Omfattning: Skiss till färdigställande Entreprenadform: Totalentreprenad Plats: Arkö Beställare: Privat Fotografi: Johan Fowelin