Marge Arkitekter

© Copyright 2024 Marge Arkitekter. All rights reserved.
Site design by Research and Development.
Developed by Systems Studio.

Marge

Roof terrace in Stockholm

Grön takpark med utsikt över Stockholm

Tillsammans med Karavan landskap har Marge ritat en grön oas på en takterrass med 360-graders vy över Stockholm. Takparken är gemensam för alla hyresgäster och tillför en unik kvalitet till kontoren i huset. De olika ytorna är planerade utifrån sol och vind för att skapa skyddade och trivsamma platser. Här finns möjlighet till både arbete och vila men också rekreation, möten och större event.

Tilläggen består av en pergola med bar samt en mötespaviljong, vilka tillsammans med den gröna och varierande utemiljön skapar tydliga stråk och platser för informella möten. Baren erbjuder en mötesplats till vardags där hyresgästerna kan värma sin lunch, men kan även användas vid catering för större event. De upphöjda växtbäddarna ger plats åt en mängd arter och större buskar och träd, något som väsentligt bidrar till ökad mångfald i stadsdelen. Befintliga granitplattor, träpanel och belysning har återbrukats för minsta möjliga miljöpåverkan.

Material och färger är omsorgsfullt valda för att ge en känsla av elegans och exklusivitet, samtidigt som hållbarhet och krav på tålighet i utomhusmiljö hjälpt till att sätta ramarna. Den organiskt formade baren fångar upp färgen från husets röda stenfasad och bär en skiva klädd med rödpigmenterad lerputs, behandlad med ekologisk stenolja. Det rosa och röda ramas in av belysning och skyltar i mässing samt en guldfärgad metallbänk, som vackert kompletterar den välkomnande och mjuka baren. I paviljongen har de specialritade borden behandlats med samma lerputs, men här i ljust grön kulör. För att samspela med växtligheten och möta Stockholms gröna mässingstak, går hela paviljongen i grönt. Interiört har det gröna kompletterats med en bas av vinrött på bordets stomme, samma kulör som de återbrukade pallarna i baren lackerats med. Bänkar klädda med ekfanér med skivor av kolmårdsmarmor, ger värme och elegans till rummet. Skira textilier omsluter hela rummet vars tak och väggar går att öppna upp under varma sommardagar.

Projekt: Takterrass i Stockholm Färdigställt: 2023 Yta: 105 m2 + terrass Typ: Paviljonger, pergola och och inredning Omfattning: Koncept till bygghandlingar Plats: Stockholm Landskap: Karavan Landskap Fotografi: Johan Fowelin