1/13
Villa Arkö

2/13
Villa Arkö

3/13
Villa Arkö

4/13
Villa Arkö

5/13
Villa Arkö

6/13
Villa Arkö

7/13
Villa Arkö

8/13
Villa Arkö

9/13
Villa Arkö

10/13
Villa Arkö

11/13
Villa Arkö

12/13
Villa Arkö

Villa Arkö

Villa på Arkö utanför Arkösund

Beställare: privat


Yta: totalt ca 200 m²


Färdigställt: 2012

Foto: Johan Fowelin

Villa Arkö är en sommarvilla på en ö i Norrköpings skärgård som även ska kunna husera familjen under jul och svampplockarhelger. En sydvästlig brant sluttning med fantastisk utsikt är utgångspunkten för såväl placering och formgivning av villan. Huset består av en arketypisk grundvolym med brant sadeltak helt klädd i cederträ som med tiden kommer få en silvergrå färg som samspelar med klipporna rumt omkring. En upp glasad lägre volym med sedumtak samt terrasser adderas och bildar därmed en byggnad som trappar sig ner i slänten. Förskjutningar skapar uteplatser i olika vädersträck, på olika nivåer, såväl med tak som utan. Skjutbara solluckor (med inbyggda myggnät till sovrummen) kan sluta och skydda huset för väder och vind.

Villan är organiserad utifrån att maximera utsikten med ett socialt entréplan och en mer privat ovanvåning.  Entréplanet består av två nivåer med bad, gästrum och kök placerad på den övre delen och två trappsteg ner det stora sällskapsrummet likt en moderna glasverandan med vidsträckt utsikt. Utblickarna från ovanvåningen består endast av hav, klippor och det gröna sedumtaket. Här är två sovrum, bad och ett allrum placerat med öppet till nock. Över badrummet finns ett loft med takfönster.

Volymen gör att inneklimatet sommartid blir behagligt och takfönstret kan öppnas för att vädra ut värmen efter en het sommardag.

Materialen är noga utvalda för att ge ett hållbart, tåligt hus med minimalt underhåll. Fasader i obehandlad cederträ, terrasser i värmebehandlad ask, plåtdetaljer i zink. Interiört består huset av golv och inredning i ek och väggarna målas i en ljusgrå kulör.